בישול כהלכה
בין אם אתם בשלנים חובבים או בשלנים מנוסים, סביר להניח שאתם עושים טעויות שמונעות מכם להוציא מנות גורמה. החל מארגון המקרר וכלה בבחירת אביזרי מטבח - אלו טעויות הבישול הנפוצות ביותר.
בין אם אתם בשלנים חובבים או בשלנים מנוסים, סביר להניח שאתם עושים טעויות שמונעות מכם להוציא מנות גורמה. החל מארגון המקרר וכלה בבחירת אביזרי מטבח - אלו טעויות הבישול הנפוצות ביותר.
את החלב אל תאחסנו על הדלת, אלא במדף התחתון מאחור (זה המקום הכי קר). בשר נא יש לאחסן בתוך האריזה במגירה או בקופסת פלסטיק ייעודית בתחתית המקרר - היכן ש"מיץ בשר" לא יטפטף על מצרכים אחרים. את הפירות יש לשמור במגירה עם לחות נמוכה ואת הירקות במגירה של הלחות הגבוהה. חמאה וגבינות רכות אפשר לאחסן על דלת המקרר. על המדף העליון אחסנו שאריות, שתייה ואוכל מוכן לאכילה.
עוד בנושא: כמה זמן אפשר להשאיר אוכל מוכן במקרר
אל תתחילו לבשל לפני שכל המרכיבים מוכנים ומאורגנים. במטבח הצרפתי קוראים לצעד חיוני זה: mis en place, שמתורגם (בערך) ל"הכל במקומו". אספו את כל המרכיבים והכלים הדרושים, הכינו את המרכיבים (קציצה, מדידה וכו') וארגנו אותם במיכלים קטנים או בקערות כך שיהיו מוכנים לשימוש בעת הצורך.
עוד בנושא: טיפים לבישול שאתם חייבים להכיר
לא חוסכים על סכיני מטבח. סכינים איכותיות לא רק מקלות על העבודה, אלא בטוחות יותר לשימוש ומחזיקות מעמד זמן רב יותר. ממש לא צריך לקנות סט יקר; מספיק לקנות סכין שף בגודל 20 ס"מ כמו זאת, סכין קילוף קטנה (paring knife) וסכין משוננת. תוך כדי פיתוח מיומנויות סכינים והרחבת רפרטואר המטבח, תוכלו לחקור סכינים מיוחדות אחרות.
טבחים מתחילים רבים חוששים שהם עשויים לחתוך את עצמם אם הסכינים חדות מדי, אבל ההיפך הוא הנכון: סכינים קהות לא חותכות היטב את המזון ויש להן סיכוי גדול יותר להחליק ולגרום לפציעה. צריך להשחיז את הסכינים פעמיים עד 4 פעמים בשנה.
פנו לעצמכם זמן בשביל ללמוד כיצד להחזיק סכין, היכן למקם את היד השניה כדי להימנע מפציעה, איך לקצוץ, לפרוס ולחתוך. חיתוך אחיד יבטיח בישול אחיד ומנה אסתטית.
מחבתות נון סטיק טובות לבישול ביצים, פנקייק ודגים עדינים. מחבת ברזל יצוק טובה לצריבת בשר וירקות, טיגון עמוק ועוד. כלי בישול מנירוסטה מתאימים להרבה דברים.
ניתן להשתמש בשמן זית ושמן קוקוס לבישול בחום נמוך. שמן צמחי ושמן זרעי ענבים טובים לבישול בחום בינוני, עם טעם ניטרלי. שמן קנולה טוב לבישול בחום גבוה; שמן בוטנים טוב גם לחום גבוה ולטיגון, אם כי הוא מוסיף טעם ייחודי.
אל תפשירו בשר על השיש, שכן ברגע שהבשר מגיע ל-4.5 מעלות - החיידקים מתחילים לחגוג. הדרך האידיאלית להפשרת בשר היא במקרר - לילה או יותר, תלוי בגודל. אם אתם לחוצים בזמן, הכניסו את הנתח לשקית ניילון אטומה, שימו בקערה עם מים קרים למשך כ-30 דקות עבור כל ק"ג והחליפו את המים כל 30 דקות. כדי לזרז את התהליך עוד יותר, השתמשו במיקרוגל על מצב הפשרה - ורק בתנאי שתבשלו מיד לאחר מכן.
בישול צפוף במחבת יגרום לאוכל להיות ספוג, לח מדי ולא מושך. בתנור, השאירו מספיק מקום בתבנית כדי לאפשר לבשר וירקות להשחים ולהיצרב כראוי. שניהם משחררים לחות בזמן שהם מתבשלים ואם הם צפופים מדי, תהיה לחות רבה שלא תתאדה מספיק מהר.
אמנם חשוב לשטוף ירקות לפני בישולם, אך אם הם לא יבשים, הם עלולים להתיז עליכם שמן חם כשאתם מכניסים אותם למחבת. אם אתם לחוצים בזמן, השתמשו במגבת נייר כדי לייבש את הירק.
עוד בנושא: טיפים לאחסון נכון של אוכל
גם כשעוקבים אחר מתכון, חשוב לטעום בזמן הבישול. מבלי לטעום תוך כדי, אתם עלולים לסיים עם ארוחה מתובלת יתר על המידה או לא מתובלה דיה; מבושלת מדי או לא מבושלת מספיק… הניסיון הזה גם יעזור לכם להפוך לבשלנים טובים יותר.
אם אתם מוסיפים את כל התבלינים בבת אחת, אתם מסתכנים בהפרזה. עדיף להוסיף תיבול בשלבים כדי שתוכלו לשנות את הטעמים. מומלץ להוסיף מעט מלח בשלב מוקדם בתהליך הבישול כדי לאפשר לטעמים לחדור לאוכל ביתר קלות. אם מנה זקוקה ל"קיק" נוסף בסיום, השתמשו במלח גימור כמו פלור דה-סל לפני ההגשה.
הדרך היחידה להבטיח מידת בישול מדויקת ורצויה היא באמצעות מדחום לבשר. זה מה יש.
עוד בנושא: אביזרי מטבח שלא ידעתם שאתם צריכים
אם נותנים לבשר להתקרר מעט לפני החיתוך, הנוזלים נספגים מחדש באופן שווה והבשר לא מאבד מטעמו. לסטייק, חזה עוף ופילה דג - חמש עד עשר דקות. עוף שלם או צלי גדול - 20 עד 30 דקות.
אם לא שמים לב לסדר שבו יש להוסיף מרכיבים למנה, מסתכנים בבישול יתר של פריטים מסוימים לעומת בישול לא מספק של פריטים אחרים. היצמדו לסדר המוצע במתכון.
משתמשים באותו קרש חיתוך להכל? כדי להימנע מזיהום, חתכו בשר גולמי אחרי שאתם חותכים ירקות. אם זה אפשרי, השתמשו בקרשי חיתוך שונים. הימנעו מקרשי חיתוך מזכוכית או מפלסטיק דקיק.
קראו את המתכון כולו לפחות פעמיים לפני שאתם מתחילים. זה יחסוך זמן בהמשך וימנע החמצת שלבים. יחד עם זאת, אתם לא צריכים להיות יותר מדי כבולים למתכון.
הימנעו מרכישה רבה מדי של ירקות ופירות טריים בבת אחת, אחרת חלקם יבשילו יתר על המידה. הצטיידו בסחורות יבשות וקפואות ונסו לערוך קניות קטנות פעם או פעמיים בשבוע עבור הדברים הטריים.
עוד בנושא: טיפים לבחירת פירות וירקות
אף-אחד לא אוהב חיידקים על כלי האוכל שלו. בנוסף לשימוש במים חמים וחומר ניקוי לאחר כל שימוש, ערכו ניקוי יסודי כל כמה שבועות באמצעות אקונומיקה. כמו כן, אל תשכחו לנקות את הברז והקפידו להחליף סקוצ'ברייט כל כמה שבועות. גם ניקוי יסודי של המדיח כל כמה זמן זה רעיון טוב.
עוד בנושא: טעויות ניקיון נפוצות שאתם חייבים להפסיק לעשות