חרדל
החרדל הוא האויב הציבורי מס' 1 בכל הנוגע לכתמי מזון נפוצים, הודות לצבעו הזרחני. "רוב מסירי הכתמים לא מוציאים אותו", אומרת סלבן. "אבל לא צריך מסיר כתמים יוקרתי כדי להוריד כתם של חרדל", היא מוסיפה. "ראשית, מגרדים בעדינות את הכתם כשהוא טרי. לאחר מכן, ממיסים כפית של נוזל לניקוי כלים בכוס מים, מנקים עם התמיסה ומייבשים באור השמש".
עוד בנושא: חומרי ניקיון מסוכנים לבריאות
קטשופ ורוטב עגבניות
החדשות הטובות הן שהרבה יותר קל להסיר קטשופ ורוטב עגבניות מאשר חרדל. "חומר ניקוי ומים עובדים טוב", אומרת סלבן. "כמו עם חרדל, השתמשו באותה תערובת של סבון כלים ומים, ולאחר מכן שטפו. אם נראה שהכתם עקשן, סלבן ממליצה להשתמש באוקסי קלין ולטפל בכתם פעם שנייה. "זה חומר נהדר עבור כתמי מזון".
עוד בנושא: טיפים לניקיון ממומחים לניקיון
קפה ותה
"ספגו מה שאתם יכולים ברגע שאתם יכולים, ולאחר מכן טפלו בכתם על ידי השרייתו בנוזל חומצי עדין כמו חומץ או מי חמצן. שלבו ⅓ כוס חומץ או מי חמצן עם ⅔ כוס מים, טבלו מגבת נקייה בתמיסה וספגו את הכתם בעדינות. עבדו מהחלק החיצוני של הכתם פנימה. חזרו במידת הצורך".
עוד בנושא: סוגי הקפה המוזרים בעולם
שמן בישול
עבור כתמים אלה, הפתרון הוא סבון פלס-נפטה (Fels Naptha) שקיים מאז סוף המאה ה-19. רמות ה-pH הגבוהות מפזרות מולקולות שמן ומרימות אותן מסיבי בד. "זהו טיפול מקדים נהדר להרבה כתמי מזון", אומרת סלבן. כדי להסיר שמן בישול, פשוט הרטיבו את הסבון ושפשפו אותו על הכתם. הניחו לכתם להתייבש למשך הלילה, ולאחר מכן שטפו את הבגד במכונת הכביסה שלכם. לאחר סיום מכונת הכביסה, בדקו את הבגד; אם הכתם מופחת אך עדיין גלוי, טפלו נקודתית וכבסו שוב. זה אולי ייקח פעמיים או שלוש, אבל זה ייצא".
יין אדום
כשזה מגיע ליין אדום, הזמן הוא המהות. בעוד הכתם טרי, ספגו כמה שיותר מהנוזל עם מגבת לבנה נקייה. לאחר מכן, הרטיבו מטלית נקייה במי חמצן, טפחו על הכתם ותנו לתמיסה לשבת במשך 20 עד 30 דקות. לאחר מכן, נקו שוב עם תמידה של כפית נוזל כלים וכוס מים. השיטה הזאת תעבוד גם על שטיחי צמר.
עוד בנושא: איך לנקות את הדברים שהכי מעצבן לנקות
מסטיק
"ראשית, השתמשו בסכין עמומה כדי להסיר בעדינות כמה שיותר מסטיק מהבד", אומרת סלבן. "לאחר מכן, קחו כמות בגודל אפונה של משחת בן גיי (כן, המשחה החריפה לשרירים) ושפשפו את המשחה לתוך הכתם. זה יפרק בהדרגה את המסטיק, וישחרר אותו מסיבי הבד. שטפו את האזור עם תמיסה של נוזל כלים ומים".
שוקולד
כמו עם מסטיק, התחילו עם גירוד עדין של כמה שיותר עודפי שוקולד. השרו את האזור המוכתם למשך 20 עד 30 דקות בתמיסה של סבון כלים ומים חמים, ולאחר מכן כבסו כפי שהומלץ. חזרו על הפעולה אם יש צורך לפני שאתם שמים את הבגד במייבש. אפשר גם לשים טיפה של שמפו כביסה נוזלי כטיפול מקדים. עדיף של פרסיל או טייד.
שומן של פיצה
"אפשר לטפל בכתם זה מראש עם כל חומר חזק למכונת הכביסה", אומרת סלבן. "דרכים אחרות כוללות נוזל לניקוי כלים מדולל או משחה מדוללת של סבון פלס-נפטה. אם אתם לובשים בגדים לניקוי יבש בלבד", היא מוסיפה, "נסו לספוג כמה שיותר מהשומן עם עמילן תירס, טאלק, או אפילו אדמה דיאטומית (פריט גינון נפוץ). תנו לזה לשבת 30 דקות או יותר, ואז הורידו את האבקה העודפת; חזרו במידת הצורך".
טיפים נוספים וחשובים
"אל תתמהמהו. הזמן הוא המהות", אומרת סלבן. "אם אין לכם גישה לחומרי ניקוי, קצת סבון ומים יעזרו”. אפילו טיפה או שתיים של סבון ידיים מחדר שירותים במסעדה זה משהו".
"השתמשו במגבת לבנה נקייה. זה יאפשר לכם לראות את הכתם יורד תוך כדי עבודה. התחילו בקצה החיצוני של הכתם לכיוון המרכז".
"טפלו בסבלנות. אם אתם מנקים עם תמיסת סבון, אפשרו לה לשבת לפחות 20 עד 30 דקות לפני שטיפה או הוספה למכונת הכביסה".
"אל תשפשפו. לא משנה מה הכתם, היו עדינים. אל תשתמשו במשהו כמו סקוץ' או מברשת שיניים, אחרת תגרמו לנזק".
"אל תשימו במייבש לפני שהכתם ירד. אם הכתם לא הוסר לגמרי, השלכתו למייבש הכביסה תבשל את הכתם לקביעות".