TMTM

Antonio_Diaz/istockphoto

צ'יפיזם הוא מגזין עצמאי. ייתכן שנרוויח עמלה במידה ותבצעו רכישות דרך הקישורים שלנו. לקרוא עוד
Antonio_Diaz/istockphoto

הדרכת הורים

זה לא סוד שהורות היא אחת העבודות הקשות ביותר שיש. ולא משנה אילו הורים מדהימים אתם, זה בלתי אפשרי להימנע מטעויות פה ושם. אמנם אין סט של הנחיות להורות נכונה - שכן כל ילד ומשפחה שונים - אבל יש התנהגויות מסוימות שהורה יכול וצריך להימנע מהם. אז מה הם החטאים ההוריים הנפוצים ביותר? המשיכו לקרוא. 

fizkes/istockphoto

רק מדברים ולא משמשים דוגמה

הורים יכולים לתת לילדיהם טיפים כיצד להתייחס לאחרים, כיצד להתפייס, איך להתמודד עם קונפליקטים, או אפילו לדרוש מהם להתרחק מסיגריות. אבל כל אלו לא מועילים אם ההורים רק אומרים לילדים שלהם לעשות את הדברים האלו, במקום להראות להם את זה. "לעתים קרובות מדי הורים אומרים לילדים שלהם מה לעשות במקום לשמש דוגמה", אומרת ד"ר רישל ויטאקר, פסיכולוגית חינוכית ומדריכת הורים. "ילדים נוטים לשקף את התנהגות הוריהם יותר מאשר להקשיב למה שהם אומרים להם. אם הורים רוצים שילדיהם יעסקו בהתנהגויות בריאות, כמו יחס חביב לאחרים, הם צריכים לתת דוגמה דרך ההתנהגות שלהם".
איך לגדל ילדים מאושרים? טיפים מבוססי מחקר

Zinkevych/istockphoto

נלחמים בקרבות של הילדים

חלק עיקרי מהתבגרות הוא הלמידה שלמעשים יש השלכות. זה עוזר לילד ללמוד שמשהו שהוא עושה עלול להשפיע על אחרים, או להוביל לתוצאות פחות רצויות. אבל, לעיתים קרובות, הורים שמבקשים להגן על ילדיהם - נלחמים בקרבות של הילדים שלהם במקומם, ואז הם גם מתמודדים עם ההשלכות במקומם. "ילדים גדלים להיות מבוגרים וחשוב שהם ילמדו בגיל מוקדם שיש השלכות לבחירות שלהם", אומרת ויטאקר. "רוב ההורים רוצים שילדיהם יגדלו ויהפכו למבוגרים עצמאיים, אבל זה יקרה רק אם ההורים יתנו לילדיהם את המקום להתמודד עם ההשלכות של הבחירות והמעשים שלהם".
עוד בנושא: סימנים שאתם סובלים מדיכאון סמוי

Purdue9394/istockphoto

חוסכים בזמן איכות

"ילדים משתוקקים לתשומת הלב של הוריהם גם כשההתנהגות שלהם לא משקפת את זה", אומרת ויטאקר. היא ממליצה "לבלות 10 עד 20 דקות של זמן איכות בכל יום עם הילדים. זה מאפשר להם לדעת שהם חשובים ולא רק שאתם אוהבים אותם, אלא גם נהנים לבלות איתם." מילת המפתח כאן היא "איכות". הורים צריכים להקדיש את הדקות האלה כדי לתת לילדים שלהם את מלוא תשומת הלב - לא לשבת מול הטלוויזיה או לפקוח עליהם עין בזמן שיחה בטלפון.
אין מתנות: הסלבס שמסרבים לפנק את הילדים שלהם

photosvit/istockphoto

משליכים את השאיפות והמטרות שלהם על הילדים

בין אם מדובר בשאיפות קרייריסטיות, פעילויות חוץ או אינטראקציות חברתיות, הורים יכולים לדחוף את הילדים שלהם לעשות את הדברים שהם רצו לעשות בצעירותם, במקום לתת לילדים שלהם את המרחב להבין את הרצונות שלהם. "לעתים קרובות אנו מתחילים לחשוב על הילדים שלנו כעל ההזדמנות השנייה שלנו להצליח להשיג את המטרות שלנו", אומרת לוסיה ג'ובאניני, דוקטור לפסיכולוגיה. "זה גורם לילדים להרגיש שהם נקרעים בין מה שהם היו רוצים לעשות לבין מה שהוריהם רוצים שהם יעשו. כשאתם רוצים לתת לילדים שלכם עצות לגבי קבלת בחירות בחיים, ודאו שאתם שמים את המטרות שלכם בצד".
עוד בנושא: עובדות מרתקות על תאומים

romrodinka/istockphoto

מעבירים פוביות

בדיוק כפי שהורים יכולים להשליך את רצונותיהם על ילדיהם, הם יכולים לעשות את אותו הדבר עם הפחדים שלהם. "הורים מייצרים פחדים או חרדה אצל ילדיהם על ידי אזהרות או דרישות קיצוניות להימנע מסיטואציות, חיות או מקומות מסוימים", מסבירה הפסיכולוגית ד"ר אלישיה הודג'. "תגובות קיצוניות עשויות לעורר תחושת פחד לגבי חפצים ספציפיים או העולם בכלל".
ממה אתם מפחדים? אלו הפוביות הכי נפוצות

milan2099/istockphoto

מזניחים את בן או בת הזוג

ילדים הם תוספת מיוחדת לזוגיות, אבל הם לא מהווים תחליף לזוגיות. ואחת הטעויות הנפוצות ביותר שהורים עושים היא "שוכחים לטפח את מערכת היחסים שלהם עם בן או בת הזוג ומתמקדים רק בילדים", אומרת היידי מקביין, מטפלת מוסמכת לנישואין ומשפחה. תשומת הלב הנוספת שהילד יקבל הרבה פחות משמעותית בהשוואה להשפעה שיכולה להיות לקשר בריא בין ההורים על הילד.
עוד בנושא: סוגי גברים שאסור להתחתן איתם

AsiaVision/istockphoto

לא מפנים מספיק זמן לעצמם

לפי מקביין, אחד הדברים הטובים ביותר שהורה יכול לעשות עבור ילדיו הוא "למצוא זמן עבור עצמו כל יום". זמן ה"אני" הזה מאפשר להורים להימנע מתסכול בגלל הדרישות של ההורות. למרות שזה אולי נראה מנוגד לאינטואיציה, הורה צריך לדאוג לעצמו לפני שהוא יכול לטפל ביעילות באחרים.
עוד בנושא: תרגילים פשוטים לשיפור היצירתיות

RichVintage/istockphoto

לא מרחיבים את החופש של הילד עם הגיל

כמו רוב הדברים, חופש אישי נהיה קל יותר להתמודדות בעזרת תרגול. לכן זה חיוני לתת לילדים מרחב הולך וגובר לעצמאות ככל שהם מתבגרים. "אמנם זה מובן שבגיל צעיר מציבים גבולות", אבל חשוב לתת לגבולות הללו להתרחב עם הזמן, אומר ד"ר וינאי סרנגה, פסיכיאטר ילדים. למרות שזה עלול לגרום בהתחלה לפחד עבור שני הצדדים, לתת לילדים "לבנות לאט, לאט את עצמאותם" יעיל יותר מאשר לצפות שהם ילמדו הכל בבת אחת בבגרותם.

PeopleImages/istockphoto

לא מקשיבים לילדים שלהם

"רוב הזמן, ילדים רק רוצים להשמיע את קולם", אומר ד"ר וינאי סרנגה. להקשיב למה שיש להם לומר זה חלק מכריע בקשר שגורם לילדים להרגיש מוערכים. אם משהו "ממש מפריע להם, קחו את זה ברצינות", הוא מפציר - "לא משנה כמה טריוויאלי זה נראה".

rollover/istockphoto

לא נותנים לילדים לעשות טעויות

"הורים רוצים את הטוב ביותר עבור ילדיהם ורוצים להגן עליהם", אומר ד"ר וינאי סרנגה. אבל לפעמים חשוב לתת להם להיכשל. בטווח הארוך, הדרך הטובה ביותר לוודא שהם מסוגלים להתמודד עם טעויות - ולהירפא מהמכות והחבורות שמגיעות איתן - היא לתת להם "לנקות אבק ולחזור" כל פעם שהם נופלים. 

Motortion/istockphoto

מצפים לשלמות מהילדים

"הורים שמצפים לשלמות מהילדים שלהם יתאכזבו מאוד", אומרת ד"ר לורי וואטלי, מטפלת זוגית ומשפחתית, "וזו פשוט לא מטרה ריאלית". בנוסף, פעולה זו "יכולה לגרום לילדים להיות מתוסכלים וחרדים", מה שגורם להם להימנע מלנסות דברים חדשים כדי לא להתמודד עם התגובות של הוריהם. כתוצאה מכך, הילדים יתחילו להרגיש שהם כישלון וההערכה העצמית שלהם תרד.
עוד בנושא: טיפים לשיפור הביטחון העצמי

LittleBee80/istockphoto

צועקים

"צעקות אף פעם לא מועילות", אומרת ד"ר לורי וואטלי. למרות שזה עשוי להרגיש כאילו הגברת הווליום יכולה לעזור להעביר נקודה, זה רק "גורם לחרדה", לדבריה. בנוסף להחמרת חוסר ההסכמה, צעקות לא תורמות דבר ליחסים בין ההורה לילד.

SolStock/istockphoto

לא דנים על יחסי מין

לעיתים קרובות, כשילדים שואלים את ההורים על מין, "אנחנו כל כך נכנעים לחרדה שלנו שאנחנו לא נותנים להם את המידע שהם מחפשים", אומרת ג'יל וויטני, מטפלת זוגית ומשפחתית. זה מלמד את הילדים שהם לא יכולים למצוא תשובות אצל הוריהם, כלומר- הם יחפשו מקורות פחות מכובדים. בנוסף, אם הם מרגישים שהם עשו משהו לא בסדר כששאלו, הם "עשויים להתחיל להתבייש בגוף או במיניות שלהם", אומרת וויטני, "והבושה הזו יכולה להפריע לחיי המין בעתיד".

אז איך לגדל ילדים מאושרים? הנה טיפים מבוססי מחקר