10 סימנים שמרמים אתכם במהלך קניות אונליין

Signs You're Getting Scammed

calvio/istockphoto

צ'יפיזם הוא מגזין עצמאי. ייתכן שנרוויח עמלה במידה ותבצעו רכישות דרך הקישורים שלנו. לקרוא עוד
Signs You're Getting Scammed
calvio/istockphoto

היזהרו, תרמית לפניכם

הקמעונאים הגדולים המוכרים את סחורתם  בחנויות מקוונות אינם השחקנים היחידים במגרש האינטרנטי. יש עוד חנויות קטנות רבות המתחזקות אתרים למכירת מרכולתם, ויש יזמים שיוצרים חנויות מקוונות השולחות מוצרים ישירות מהמחסנים. לרוע המזל, רמאים משתמשים גם במסחר אלקטרוני כהזדמנות לשים את ידם על המידע האישי והכלכלי של הקונים. לעיתים, אתר מוזר למראה או עסקה טובה מדי מכדי להיות אמיתית עשויים להיות הונאה ולא עסקה אמיתית של מוכר חובבן. אלו הם 10 סימני אזהרה שיעזרו לקונים להבחין בין השניים. 

עוד בנושא14 ההונאות הגדולות של העשור האחרון

Lack of Contact Information
ilkercelik/istockphoto

היעדר מידע ליצירת קשר

אפילו עסקים שאינם מחזיקים משרדים חייבים להתבסס במקום כלשהו. חפשו מידע ליצירת קשר או עמוד 'אודות' כדי ללמוד על העסק. היעדר כתובת או מספר טלפון ליצירת קשר יכולים להעיד על בעיות.

Unsecure Site
hayatikayhan/istockphoto

אתר לא מאובטח

אתרים מאובטחים - המצוינים על-ידי "https" ולא "http" בתחילת כתובת אתר - מצפינים נתונים כגון פרטי תשלום. אל תמסרו נתונים אישיים או כספיים לאתרים שאינם מאובטחים. דפדפני האינטרנט גם עוזרים לקונים להבחין מתי אתר מאובטח או ומתי לא. חפשו מנעול סגור, לעתים קרובות בצבע ירוק, בסרגל הכתובות. מנעול פתוח ורקע אדום מצביע על כך שהאתר אינו משתמש בפרוטוקול המאובטח כדי לשלוח ולקבל נתונים (אם כי ידוע כי האקרים מזייפים סמל זה).

Fake Trust Seals
Source: McAfee Secure

חותמות אמון (trust seals) מזוייפות

חותמות אמון, כמו אלה של 'מקאפי' יכולים להצביע על כך שהאתר תחת פיקוח או שידוע שהוא משתמש באמצעי אבטחה כדי להגן על נתוני המשתמשים. עם זאת, אל תתייחסו  לחותמת כהוכחה - כל אחד יכול להעתיק ולהדביק תמונה באתר כלשהו למרות מגבלות זכויות יוצרים. החותמת צריכה להיות ניתנת ללחיצה, ולהוביל לאתר של ספק החותמת או לחלון קופץ המאשר את תוקף החותמת. היעדר חותמת אינו אומר בהכרח שהאתר אינו בטוח, אך חותמת שאינה ניתנת ללחיצה יכולה להיות סימן מדאיג.

Scareware
diego_cervo/istockphoto

תוכנת הפחדה (Scareware)

באתר מסחר אלקטרוני עשוי להופיע חלון קופץ המזהיר כי האתר אינו בטוח ומציע לקונים להוריד עדכון דפדפן או תוכנת אנטי-וירוס. היזהרו! ההורדה עשויה להיות וירוס. אזהרות מזויפות יכולות להיראות כמעט זהות לאזהרות לגיטימיות, אך האמיתיות לא אומרות לך להוריד שום דבר.

Unnecessary Checkout Info
FG Trade/istockphoto

דרישת פרטים לא נחוצים

מוכרים ברשת חייבים לאסוף את פרטי התשלום וכתובות המשלוח של הקונים. חלק מהקמעונאים עשויים לבקש מהקונים להירשם לניוזלטר בדוא"ל ולמסור מידע אישי נוסף, כמו העדפות רכישה או הכנסה שנתית. הנתונים יכולים לעזור להם להבין טוב יותר את הלקוחות שלהם ולטרגט בהתאם, אבל אתר אמין לא יבקש נתונים אישיים מיותרים, כמו שם האם לפני הנישואין.

Post a Bad Review, Pay $10,000
PashaIgnatov/istockphoto

ביקורות אתר נוראיות

אם אינכם מכירים אתר קניות מקוון, הקדישו כמה דקות לחיפוש ביקורות או תלונות. חפשו את שם האתר לצד "סקירה" או "תרמית" וקראו כמה מהתוצאות המובילות. אל תמהרו להסיק שום דבר מדירוג שלילי מצטבר. ייתכן שהאתר אינו הונאה, אך המוצרים שהוא מוכר עשויים להיות פגומים או ששירות הלקוחות עשוי להיות לוקה בחסר. כמובן, גם אלו סיבות לשקול לא לבצע את הרכישה.

Negative Seller Reviews
MicroStockHub/istockphoto

ביקורות שליליות על המוכר

ידוע כי רמאים יוצרים חשבונות באתרים לגיטימיים כמו אמזון ו-eBay כדי לפתות קורבנות. בדקו משובים על מוכרים ספציפיים לפני שאתם קונים או מציעים מחיר על מוצר. הונאות נפוצות כוללות מכירת תמונה של מוצר ולא של המוצר עצמו (קראו בעיון את המפרט) או מכירת מוצרים מזויפים (ל-EBay יש ערובה המסייעת בהגנה על קונים שלא קיבלו את מה שהם שילמו עבורו, או שקיבלו מוצר מזויף).

Unprotected Payment Methods
weerapatkiatdumrong/istockphoto

אמצעי תשלום לא מוגנים

בעת רכישת מוצר באופן מקוון, חפשו אמצעי תשלום מוכרים. אצל חברות כרטיסי אשראי מוכרות קיימת מדיניות שיכולה להגן על מחזיק הכרטיס אם המידע שלו משמש לביצוע רכישות לא מורשות . PayPal היא דרך נפוצה ואמינה לבצע רכישות מכיוון שהיא מוסיפה שכבת אבטחה: קונים מזינים רק את פרטי חשבון ה-PayPal שלהם, ולא את פרטי כרטיס אשראי (ישנן הרבה הונאות הכוללות אתרי אינטרנט או כתובות דוא"ל שדומות ל-Paypal, אז שימו לב). אם מוכר או קמעונאי מקוון מבקש העברה בנקאית או המחאה אישית, סביר להניח שזה סימן להונאה. לאחר שנשלח צ'ק לספק חסר מצפון, ייתכן שלא תוכלו לעשות דבר בכדי להחזיר את הכסף.

Upfront Payment Requests
martin-dm/istockphoto

בקשות לתשלום מראש

אם זה נשמע טוב מכדי להיות אמיתי, כנראה שזה כך. ישנם רמאים המציעים מוצרים באתרים מסווגים במחירים נמוכים להפליא. לעתים קרובות הרמאים טוענים שהם בנסיעות או שאינם זמינים כאשר קונים פוטנציאליים מביעים עניין. הם ינסו לגרום לקונה לבצע תשלום מראש, תוך הבטחה ריקה שהם ישלחו את הסחורה ברגע שהם יוכלו.

Coupon Giveaways
cnythzl/istockphoto

קופון Giveaway

חיפוש קודי קופון או הנחה לפני ביצוע בדיקה יכול להוביל לחיסכון. אך היזהרו מהונאות קופונים. רמאים משתמשים לרוב בפייסבוק ובכלי מדיה חברתית אחרים כדי לפרסם ולמסור קופונים מזויפים בתמורה למידע אישי שהם משתמשים בו או מוכרים אותו.