TMTM

GRECLAURENTIU/istockphoto

צ'יפיזם הוא מגזין עצמאי. ייתכן שנרוויח עמלה במידה ותבצעו רכישות דרך הקישורים שלנו. לקרוא עוד
GRECLAURENTIU/istockphoto

ארוחות מסוכנות

למרות שסופר-מרקטים ושווקים חוסכים מאיתנו את הסיכון הכרוך בצייד וחיפוש אחר מזון בטבע, עדיין רובם מציעים לנו מזון שיכול להוביל למחלה קשה או אפילו למוות כשמכינים אותו בצורה לא נכונה. אמנם יש מאכלים שעדיף להימנע מהם לחלוטין, אך יש גם הרבה מזונות שפשוט צריך לדעת איך לצרוך אותם בצורה שאינה מסוכנת.

GRECLAURENTIU/istockphoto

עוף

יש לבשל את כל העוף לטמפרטורה פנימית של 75 מעלות לפחות לפני האכילה, אחרת העופות עשויים לשמש כנשאים של כל מיני חיידקים הגורמים להרעלת מזון, כולל סלמונלה וקמפילובקטר. הנוהג של אכילת עוף גולמי, או טוריסאשי, נפוץ בכל זאת ביפן ובמסעדות סושי ברחבי העולם.

fotandy/istockphoto

ביצים נאות

ביצים חיות היו חלק מהותי מהתזונה של המתאגרף רוקי בלבואה, אך צריכתן בחיים האמיתיים עלולה להיות מסוכנת. בערך אחת מכל 30,000 ביצים חיות נגועה בחיידקי סלמונלה, ולכן הרעלת מזון אפשרית, אך די נדירה.

עוד בנושא: דרכים שונות להכין ביצים

mars58/istockphoto

דבש גולמי

אף-על-פי שדבש גולמי מחזק את המערכת החיסונית ויש לו ערך תזונתי נוסף, הרבה יותר מאשר המקביל לו המפוסטר, אסור בשום אופן לתת ממנו לילדים מתחת לגיל שנה מכיוון שהוא יכול להוביל לבוטוליזם (הרעלה). מרבית בקבוקי הדבש בסופר מפוסטרים מסיבה זו.

13-Smile/istockphoto

סרפד

סרפד, שלעיתים קרובות נחשב כעשב פולשני, מכיל חומצה פורמית הגורמת לתחושת צריבה בעת מגע. ניתן להיפטר מחומצות אלו, כמו גם מהקוצים, על ידי חליטת הסרפד במי מלח. ניתן להשתמש בעלים המבושלים להכנת תה או כתחליף תרד. העלים עשירים בחלבון, ויטמינים, ברזל, אשלגן וסידן.

jamais_vu/istockphoto

ריבס (רָבָּרְבֶּר)

גבעולי ריבס הם תוססים, חמצמצים וטעמם נהדר כשמבשלים אותם עם סוכר כשמכינים פשטידה או קיש. העלים שלהם, לעומת זאת, מכילים רמות גבוהות של חומצה אוקסלית, מה שיכול להוביל לאי ספיקת כליות ואפילו למוות. עם זאת, העלים הרעילים מטופלים לעתים במטרה להסיר את החומצה האוקסלית ומשתמשים בהם כתמציות טעם.

triffitt/istockphoto

תפוחי אדמה

הנבטים והגבעולים הגדלים על תפוחי אדמה ככל שהם מתבגרים מכילים גליקואלקלואידים שעלולים לגרום להתכווצויות, שלשול, תרדמת ומוות כאשר הם נצרכים בכמויות גדולות. הם יכולים להיות נוכחים גם בבשר תפוח האדמה, אך תוכלו להימנע מסיכון על ידי אחסון נכון וחיתוך של כל דבר ירקרק שצומח על תפוח האדמה.

עוד בנושא: דרכים שונות להכין תפוחי אדמה

kuri2341/istockphoto

פוגו (דג אבו נפחא)

פוגו, או אבו נפחא, כה קשה להכנה בבטחה, עד שהחוק היפני מכתיב שרק שפים עם שלוש שנים או יותר של הכשרה קפדנית עשויים לעשות זאת. איבריו הפנימיים של הדג מכילים כמויות קטלניות של טטרודוטוקסין (רעלן עצבי), אשר אין עבורו שום תרופה ידועה. בשנים האחרונות השיגו חקלאים הצלחה מסויימת בגידול זן אבו נפחא נטול רעל על ידי בידודו ממקורות מזון עמוסי טטרודוטוקסין.

Silver Stripe Blaasop by Martin (CC BY-SA)

לגינון

הכבד, העור ואיברי הרבייה של הלגינון מכילים חומר רעיל הידוע כגורם לאי ספיקת נשימה ושיתוק שרירים קטלני אצל בני-אדם. למרות זאת, הוא היה מועדף במשך מאות שנים באזורים מסוימים באוקיינוסים ההודים והפסיפיים.

elfgradost/istockphoto

סמבוק

סמבוק שחור הוא מרכיב נפוץ בריבות. הסמבוק גדל על עץ שמרכיביו האחרים - כולל קליפתו, העלים שלו, שורשיו וניצניהם - מכילים אלקלואידים מרים המייצרים חומצה הידרוציאנית. כדי להימנע מהקאות והפרעות אחרות במערכת העיכול, אכלו רק את הגרגרים ושמרו את הפרחים לתה ואת העלים למשחות חיצוניות.

bdspn/istockphoto

שמן קיק (קיקיון)

שמן קיק משמש לעיתים קרובות כתוסף מזון וטעם, כמו גם כרכיב בסבונים, חומרי סיכה, חומרים משלשלים, צבעים, פלסטיק ובושם. זרעי קיקיון מכילים את החלבון הרעיל, ריצין, שמנוטרל על-ידי חום במהלך תהליך סחיטת השמן, אך הוא רעל רב עוצמה אם הוא אינו מחומם. צריכת שמן קיק אצל נשים בהריון עלולה לגרום לצירים מוקדמים.

fcafotodigital/istockphoto

אגוז מוסקט

אגוז מוסקט עשוי להוסיף נגיעה של טעם אדמתי, אך בליעת שתיים עד שלוש כפיות מהתבלין יכולה להיות קטלנית. יש שאוכלים או מעשנים כמויות גדולות של הזרע הטחון כתחליף להלוצינוגן זול, אם כי השפעותיו נשמעות לא נעימות וכוללות תסמינים כמו בחילה, כאבי בטן חזקים ותחושת פחד ממשמשת ובאה.

עוד בנושא: דרכים של הגוף לסמן לכם שאתם צריכים לרוץ לרופא

bhofack2/istockphoto

טונה

הטונה נוטה להיות עשירה בכספית ואסור לצרוך אותה לעתים קרובות מדי. זה אומר לא יותר מפעם בשבוע עבור מרבית המבוגרים, ולא יותר משלוש מנות של 85 גרם בחודש לילדים מתחת לגיל שש, תלוי בסוג הטונה. צריכה רבה מדי של כספית עלולה לגרום נזק קשה ללב, לכליות ולריאות.

tashka2000/istockphoto

ליצ'י

אכילת פרי ליצ'י לפני שהוא בשל לחלוטין יכולה להיות רעילה ולעיתים קטלנית, מה שמעורר חום ועוויתות, במיוחד על בטן ריקה. זה נובע מהרעלנים המצויים בליצ'י ירוק בוגר החוסמים את ייצור הסוכר בגוף, מה שמוביל להיפוגליקמיה ולשינויים בתפקוד המוח.

Ravsky/istockphoto

אגוזי קשיו לא קלויים

הקשיו הטבעי שנמצא בסופר אינו טבעי. הוא טופל בחום כדי להסיר חומר כימי מסוכן הנקרא אורושיול, שנמצא גם בקיסוס רעיל. צריכת קשיו במצבו הבאמת טבעי, היישר מהעץ, עלולה לגרום לפריחות בעור ותגובות אלרגיות קיצוניות, לעיתים קטלניות.

sunstock/istockphoto

נבט חזרן (במבוק)

נבט חזרן הוא תוספת נפוצה במרקים אסייתיים ותבשילי נודלס, והוא החלק היחיד בצמח שניתן למאכל אדם. נבט חזרן חייב לעבור בישול ויש לחתוך את החלק החיצוני הסיבי לפני הצריכה. ללא בישול, הוא מכיל רעלים המייצרים ציאניד בגוף.

EcoPic/istockphoto

לפרנקופילים מבינינו - צפרדע שור אפריקנית

צפרדע שור אפריקנית הינה מעדן בכל רחבי אפריקה, אך חובבי הצפרדעים יודעים לחכות עד לאחר הגשם השלישי של האביב, כאשר הצפרדעים מתחילות לקרקר ולהתרבות. אחרת, עור ואיברי הצפרדע יכולים להכיל רעלים מזיקים המובילים לאי ספיקת כליות ולעיתים קרובות למוות.

Luis Echeverri Urrea/istockphoto

קסאווה (שורש מניהוט)

קאסאווה הוא שורש שמשתמשים בו, למשל, להכנת פניני הטפיוקה וניתן לרכוש אותו גם בארץ במקומות מסוימים. יש להשרות את הקאסאווה במים במשך 24 שעות ולבשל אותו לפני האכילה. במצב חי, הקאסאווה מכיל כימיקלים המייצרים ציאניד, המגיע לרמות מסוכנות במיוחד בקאסאווה המרה שגדלה במהלך בצורת, מה שמוביל למוות או להתפתחות של זפקת בעת חשיפה ממושכת.

GomezDavid/istockphoto

שקדים מרים

כל השקדים מכילים רמה מסוימת של ציאניד, אבל השקדים המתוקים שנמצאים ברוב המכולות לא מכילים כמויות מסוכנות. שקדים מרירים שנמצאים בטבע, לעומת זאת, יכולים להכיל פי 50 יותר ציאניד, כך שאפילו אכילת קומץ עלולה להוביל לבחילה, כאב ראש, דופק מהיר, קצב לב איטי, כשל נשימתי ומוות. 

PauloVilela/istockphoto

קרמבולה

קרמבולה יכולה לשמש כתרופה צמחית והיא בדרך כלל לא מזיקה, אלא אם כן יש לכם מחלת כליות. כליות בריאות בדרך כלל מעבדות ומסירות את הרעלנים הקיימים בתוך הקרמבולה, אך אלו הסובלים מבעיות כרוניות בכליות פגיעים לבעיות נוירולוגיות, כולל בלבול, פרכוסים ולעיתים מוות.

Nayomiee/istockphoto

דג אבנון

אבנון הוא בין יצורי הים הארסיים ביותר הידועים לאדם, אך כרגיל, זה לא מפריע להרבה אנשים לאכול אותו. הוא נחשב למעדן במזרח אסיה וניתן לבשל אותו כדי לפרק את הארס מבוסס החלבון שלו, או להגיש את הסנפירים הגביים כסושי גולמי. המקור העיקרי לארס, מוסר.

GoodLifeStudio/istockphoto

חלב לא מפוסטר

מוצרי חלב לא מפוסטרים הפכו נפוצים יותר בעולם למרות הסיכון המוגבר שלהם. בין השנים 1993 ו-2006 חלו יותר מ-1,500 אמריקאים כתוצאה מצריכת חלב או גבינה לא מפוסטרים, שיש להם סבירות גבוהה יותר להכיל חיידקים מסוכנים כמו סלמונלה, אי-קולי וליסטריה.

Siewwy84/istockphoto

מוח של קוף

סרטים רבים מתארים מוח של קופים כמעדן במטבחים אקזוטיים, אך כיום, המנה השנויה במחלוקת, המזעזעת ומעוררת החלחלה, נאסרה בסין והיא נדירה מאוד. זה יכול להיות (גם) מכיוון שצריכת רקמות של מערכת העצבים מביאה לאנצפלופתיות קטלניות כמו מחלת קרויצפלד-יעקב.

republica/istockphoto

אגוזי ברזיל

אגוזי ברזיל הם מקור טוב לסיבים תזונתיים, מינרלים וחומצות שומן, אך נמצא כי קליפותיהם מכילות רמות גבוהות של אפלטוקסין, אחד המסרטנים המסוכנים בעולם, הגורם לסרטן הכבד ועיכוב גדילה בקרב ילדים. מסיבה זו, האיחוד האירופי הטיל תקנות נוקשות על יבוא אגוזי ברזיל בתוך הקליפה.

Casu Marzu by Shardan (CC BY-SA)

קאסו מארזו

קאסו מארזו הוא מעדן מסרדיניה, איטליה העשוי מחלב כבשים רקוב מותסס עם רימות חיות. אלו יכולים לפעמים לשרוד במעי האנושי, מה שמוביל להופעת טפילים, כמו גם להקאות ושלשולים עקובים מדם. הגבינה הוצאה מחוץ לחוק באיחוד האירופי, אם כי כמה מתושבי סרדיניה עדיין נהנים מהמעדן.

fcafotodigital/istockphoto

שעועית אדומה חיה

שעועית אדומה מרה כאשר היא נצרכת במצבה הטבעי, וגרוע מכך, היא מכילה רעלן הנקרא פיטוהמגלוטינין (לקטין). תסמינים של הרעלת לקטין הם בדרך כלל קצרי מועדאך יכולים לכלול בחילה קשה, הקאות ושלשולים. השריית השעועית במים למשך חמש שעות או יותר מפחיתה את הרעלן לרמות שהגוף יכול להתמודד איתן.

bhofack2/istockphoto

שעועית לימה

שעועית לימה שאינה מבושלת מכילה רעלן המכונה לימרין, שהוא קטלני במינונים גדולים וגורם לכאבי בטן במינונים קטנים. הרעל מנוטרל בקלות על ידי הרתחת השעועית למשך 15 דקות, כפי שעושים לכל הזנים המשומרים.

john shepherd/istockphoto

זרעי פירות וחרצנים

הזרעים והחרצנים של רבים מהפירות הנפוצים ביותר - כולל תפוחים, אפרסקים, אגסים, מנגו, דובדבנים ומשמשים - מכילים חומר כימי הנקרא אמיגדלין שיכול להפוך לציאניד. למרבה המזל, תצטרכו לצרוך כמות גדולה באופן לא רגיל כדי לראות או להרגיש כל תגובה שלילית.

עוד בנושא: טיפים לבחירת פירות וירקות