TMTM

istockphoto

צ'יפיזם הוא מגזין עצמאי. ייתכן שנרוויח עמלה במידה ותבצעו רכישות דרך הקישורים שלנו. לקרוא עוד
istockphoto

קבוצת ביקורת

איך אנחנו רואים את עצמנו לעומת אחרים? איך אפשר לערער את הזיכרון שלנו באמצעות מילה אחת? החל ממחקרים אנתרופולוגיים וכלה בתהליכים מורכבים המתרחשים במוח, 13 הניסויים הבאים מלמדים מדוע אנו מתנהגים כפי שאנו מתנהגים.

עוד בנושא: עובדות מדעיות מרתקות

Recreation of Martin Luther King Jr.'s cell in Birmingham Jail at the National Civil Rights Museum by Adam Jones, Ph.D. (CC BY-SA)

ניסוי הכלא של סטנפורד

הניסוי: ב-1971 הוקם "כלא" באוניברסיטת סטנפורד ו-24 אנשים נבחרו לשחק אסירים או סוהרים.
תוצאה: תוך זמן קצר, האסירים מרדו והשוטרים הפכו אגרסיבים עד לדרגה של עינוי, כולל התעללות מינית. אפילו מנהל הניסוי הושפע מהסיטואציה ואיפשר להתעללות להימשך. הניסוי נפסק רק לאחר התערבות חיצונית.

RobertCrum/istockphoto

ניסוי זיכרון כוזב

הניסוי: חילקו 45 סטודנטים ל-5 קבוצות. כל קבוצה ראתה סרטונים של התנגשות בין מכוניות, ולאחר מכן נשאלה "באיזו מהירות נסעו המכוניות בזמן ש ____ אחת בשנייה?". עבור כל קבוצה השתמשו במילה אחרת: נגעו, פגעו, נתקלו, התנגשו, התרסקו.
תוצאה: הערכת המהירות הייתה בהתאם למילה שנבחרה. כלומר, עדות עדי ראייה עשויה להיות מוטה בהתאם לניסוח השאלות.

momondo – The DNA Journey by momondo - Let's Open Our World

ניסוי הדנ"א של חברת Momondo

הניסוי: חברת הנסיעות 'מומונדו' ביקשה מ-67 אנשים ממוצאים אתניים שונים לבצע בדיקת DNA. כל המשתתפים היו גאים במוצא האתני שלהם ואף הביעו דעות קדומות וזלזול כלפי אנשים מגזע אחר.
תוצאה: אף לא אחד מהם היה מגזע טהור. חלק ניכר מהמשתתפים הפכו פחות גזעניים והציעו לבצע את הניסוי כדרך להיפטר משנאת זרים.

An example of the sketches found in the Dove Real Beauty Sketches marketing film by Copyright owned by Unilever

איך אנחנו רואים את עצמנו לעומת אחרים

הניסוי: חברת 'דאב' הביאה צייר קלסתרון של ה-FBI שצייר דיוקנאות של נשים על סמך איך שהן מתארות את עצמן. לאחר מכן, נתנו לזרים לתאר את אותן הנשים והצייר יצר דיוקן נוסף לכל אישה.
תוצאה: הדיוקנאות על פי תיאורי הזרים היו בבירור יפים, שמחים ומדויקים יותר. אדם ממוצע נוטה להגזים בפגמים שלו, בעוד שזרים רואים את המראה בכללותו ומתמקדים במאפיינים חיוביים.

One of the pairs of cards used in the experiment. The card on the left has the reference line and the one on the right shows the three comparison lines by Fred the Oyster (CC BY-SA)

ניסוי הקונפורמיות של אש

הניסוי: עשו סדרת ניסויים ובכל פעם הציבו נבחן אחד בחדר מלא שחקנים. עורך הניסוי הראה תמונה עם 3 קווים ושאל מה הקו הארוך ביותר. השחקנים בחרו בכוונה תשובה שגויה.
תוצאה: הנבחנים התאימו את תשובתם לתשובה השגויה של השחקנים. כלומר, אנו נוטים לוותר על הדעות שלנו בקלות בשביל להתאים לאחרים.

עוד בנושא: טריוויה בנושא ידע כללי

The experimenter (E) orders the teacher (T), the subject of the experiment, to give what the teacher (T) believes are painful electric shocks to a learner (L), who is actually an actor and confederate. The subject is led to believe that for each wrong ans by Fred the Oyster (CC BY-SA)

הניסוי של מילגרם

הניסוי: המשתתפים התבקשו לחנך תלמידים תוך שימוש בשוקים חשמליים. אמנם אף תלמיד לא התחשמל, אבל הנבחנים האמינו שכן ואף שמעו הקלטות של אנשים הסובלים מכאב ומתחננים להפסיק.
תוצאה: כשהורו להם לעשות זאת, משתתפים רבים המשיכו לחשמל את התלמידים למרות זעקות הכאב ואף הגבירו את עוצמת החשמל. הניסוי הוכיח שאנשים נורמטיבים עשויים למלא אחר פקודות שניתנו על-ידי איש סמכות, אפילו עד כדי הריגת חפים מפשע.

עוד בנושא: הרוצחים הסדרתיים האכזריים בהיסטוריה

sturti/istockphoto

חדר מלא עשן

הניסוי: אנשים התבקשו למלא שאלון כשלפתע החדר התמלא עשן. בחלק מהפעמים כל נבחן היה לבדו ובפעמים אחרות היו עם הנבחן בחדר עוד שחקנים שלא התייחסו לעשן.
תוצאה: 75% מהנבחנים שהיו לבדם דיווחו על העשן לאחר 2 דקות, בממוצע. כשנכחו שני שחקנים, רק 10% מהנבחנים עזבו את החדר או דיווחו על העשן. הניסוי בא להראות שאנו נוטים לא להגיב למצבי חירום אם האנשים סביבנו פאסיביים.

tadamichi/istockphoto

מה יקרה אם תקראו חדשות רעות מדי יום

הניסוי: 689,003 משתמשי פייסבוק השתתפו בניסוי חברתי במהלכו חצי מהמשתמשים נאלצו לצפות מדי יום בפוסטים חדשותיים שליליים, בעוד החצי השני צפה בחדשות טובות.
תוצאה: האנשים בקבוצה הראשונה התחילו לפרסם מידע שלילי בתדירות גבוהה יותר, והם גם הביעו יותר רגשות שליליים. החדשות החיוביות גרמו לאנשים בקבוצה השנייה להרגיש מאושרים יותר ולנהוג בחמלה ובאדיבות רבה יותר כלפי אחרים.

Deposit Photos

עיניים חומות ועיניים כחולות

הניסוי: בעקבות הירצחו של מרטין לותר קינג, ניסתה מורה בבית ספר יסודי לדון בסוגיה של אפליה וגזענות, ללא הצלחה. אז היא עשתה ניסוי. ביום הראשון, היא נתנה יחס מועדף וחיזוק חיובי לתלמידים עם עיניים כחולות. ביום השני, המורה נתנה העדפה לתלמידים עם עיניים חומות.
תוצאה: הקבוצה האהובה גילתה התלהבות, ענתה על שאלות במהירות ובדיוק והשיגה ציונים טובים יותר. התלמידים שהופלו היססו בתשובותיהם וקיבלו ציונים נמוכים.

עוד בנושא: עובדות שלימדו אתכם בבית הספר שהן שקרים מוחלטים

Deposit Photos

אפקט הקונצנזוס השגוי

הניסוי: חוקרים שאלו סטודנטים אם הם מוכנים להסתובב בקמפוס כשהם לובשים שלט דמוי סנדוויץ' עם הכיתוב: "תאכלו אצל ג'ו". בנוסף, ביקשו מהם להעריך כמה מבין שאר הנחקרים יסכימו לעשות זאת.
תוצאה: מי שהסכים לשאת את השלט האמין שרוב האנשים גם יסכימו. מי שסירב הרגיש שרוב האנשים יסרבו. זה מה שמכונה אפקט הקונצנזוס השגוי - לא משנה במה אנו מאמינים, אנחנו חושבים שרוב האנשים מסכימים איתנו.

Love Wire and cloth mother surrogates by Harry Harlow

אם פונדקאית

הניסוי: הפרידו בין קופים שזה עתה נולדו לבין אימהותיהם והניחו אותם בחדר עם "אימהות" דוממות - אחת עשויה רשת תיל, אבל מספקת להם מזון. השניה עשויה מבד רך ונעים, אך לא מספקת להם דבר.
תוצאה: הקופים העדיפו בבירור את האם הרכה למרות שהיא לא הביאה להם אוכל. זה מראה כי הקשר בין אם לתינוק לא מתבסס אך ורק על צרכים פיזיולוגיים.

LightFieldStudios/istockphoto

הניסוי של רוזנהאן

ניסוי: 8 מתנדבים בריאים תחת זהויות בדויות הגיעו לבתי חולים פסיכיאטריים עם תלונה אחידה על הזיות שמיעה. לאחר מכן, כל המתנדבים אמרו שההזיות שלהם נעלמו והם התנהגו בצורה רציונאלית.
תוצאה: אף מתנדב לא זוהה כמתחזה והם שוחררו תחת האבחנה של סכיזופרניה בנסיגה. נראה שבין כותלי בית חולים פסיכיאטרי, השפויים היחידים הם העובדים ולא ניתן להבחין בין השפויים והבלתי שפויים.

עוד בנושא: סימנים שאתם סובלים מדיכאון סמוי

Bell after a performance with the San Francisco Symphony, 2010 by Alexduff (CC BY-SA)

הכנר במטרו

הניסוי: בינואר 2007, ג'ושוע בל, אחד הכנרים הטובים בעולם, התחזה לנגן רחוב וניגן מיני קונצרט בתחנת רכבת. מטרת הניסוי הייתה לבדוק אם הציבור יבחין בכישרון הווירטואוזי של נגן הרחוב.
תוצאה: כ-1,100 איש חלפו על פניו, 27 איש הביאו לו כסף (32 דולר בטוטאל), 7 אנשים עצרו בשביל להקשיב ורק אחד זיהה אותו.