TMTM

Image Source/Getty Images

צ'יפיזם הוא מגזין עצמאי. ייתכן שנרוויח עמלה במידה ותבצעו רכישות דרך הקישורים שלנו. לקרוא עוד
Image Source/Getty Images

חכם בשמש

כולם יודעים שקרם הגנה הוא הכרח, במיוחד בארץ. אבל מה מקדם ההגנה הכי טוב? כמה ממנו זה מספיק? מה ההבדל בין קרם הגנה כימי לפיזיקלי? יש לנו את התשובות.

yomogi1/shutterstock

קרם הגנה עם ספקטרום רחב

קרם הגנה שכותרתו "ספקטרום רחב" מגן על העור מפני קרני UVA ו-UVB. קרני UVB הן הגורם העיקרי לכוויות שמש, וקרני UVA גורמות להזדקנות העור, כולל קמטים וכתמי גיל, ויכולות להגביר את הסיכון להתפתחות סוגים מסוימים של סרטן. מומחים ממליצים על קרם הגנה שמספק הגנה לשתיהן.

Mykola Sosiukin/EyeEm/Getty Images

מה זה SPF?

ככל שה-SPF גבוה יותר, כך קרם ההגנה חוסם אחוז גבוה יותר של קרני שמש מזיקות. קרם הגנה SPF 15 חוסם כ-93% מקרני ה-UVB המזיקות. SPF 30 מסנן כ-97% ואילו SPF 50 מתהדר בשיעור מעט גבוה יותר של 98%.

haveseen/shutterstock

מקדם הגנה בעל SPF גבוה עלול להיות מיותר

כשמשתמשים במקדם הגנה SPF 50, ההבדל הוא מינורי. תכשירי SPF גבוהים עלולים לספק למשתמשים תחושת ביטחון שגויה, ולגרום להם להישאר בשמש כל היום מבלי למרוח שכבה נוספת. המומחים ממליצים על SPF בטווח של 30-50.

photopixel/shutterstock

קרם הגנה כימי סופג את קרני השמש וממיר אותן

קרם הגנה כימי מבוסס על כימיקלים הסופגים את קרני השמש והופכים אותן לאנרגיית חום. אחד הרכיבים הפעילים הוא אוקסיבנזון, שעלול לגרום לשיבוש הורמונלי אצל עכברים, אך מומחים מדגישים כי אין הוכחות לכך אצל בני אדם.

Rober Simon Antony/shutterstock

קרם הגנה פיזיקלי חוסם את קרני השמש

קרם הגנה פיזיקלי מונע מקרן האור לחדור אל העור ומחזיר אותה אל מקור האור, ולרוב מסתמך על רכיבים כמו תחמוצת אבץ וטיטניום דו חמצני. שימו לב: מבדיקות דוחות צרכנים עולה כי מסנני קרינה פיזיקלים בדרך כלל פחות יעילים ממסנני קרינה כימיים.

Jordan Lutes/Getty Images

אתם צריכים יותר קרם הגנה ממה שנדמה לכם

קרם הגנה יכול להיות יקר, אבל זה לא הזמן להיות קמצנים. רוב המבוגרים צריכים להשתמש לפחות באונקיה (כ-30 גרם) בכדי לכסות את האזורים החשופים בפנים ובגוף כראוי.

עוד בנושא: סימנים שאתם קמצנים

gawriloff/istockphoto

יש להשתמש בקרם הגנה על כל חלקי הגוף החשופים

קל לשכוח איזורים כמו האוזניים, העפעפיים, השפתיים, הרגליים והקרקפת. שפתון המכיל SPF יכול להגן על השפתיים, וישנן גם מסננים ייעודיים לקרקפת ולפנים.

Bhakpong/shutterstock

צריך למרוח כל שעתיים או פחות

מומחים ממליצים למרוח קרם הגנה בערך כל שעתיים, וזה אם אתם נשארים יבשים. אם אתם שוחים או מזיעים הרבה, תצטרכו למרוח לעיתים קרובות אף יותר. לקבלת הנחיות ספציפיות יותר, בדקו את גב הבקבוק.

SolStock/istockphoto

למה צריך להשתמש בקרם הגנה גם כשמעונן או קר?

קרני UVA יכולות לחדור עמוק יותר לעור מאשר קרני UVB (אשר משתנות בהתאם לעונה והעננים). אותן קרני UVA עדיין יכולות להגביר את הסיכון לחלות בסרטן העור ולגרום לעור להזדקן מהר יותר.

Youngoldman/istockphoto

שימו קרם הגנה לפני שאתם יוצאים

אל תחכו עד שתגיעו לחוף הים בשביל למרוח קרם הגנה. לעור לוקח כרבע שעה לספוג קרם הגנה כימי ולהציע הגנה מלאה. לעומת זאת, קרם הגנה פיזיקלי מציע הגנה מיידית.

RuslanDashinsky/istockphoto

אתם צריכים קרם הגנה גם אם יש לכם עור כהה

עור כהה מוגן יותר מפני השמש באופן טבעי, אך זה לא אומר שצריך לוותר על קרם הגנה. כל אחד יכול לחלות בסרטן העור.

ASIFE/istockphoto

קרם הגנה אינו גורם למחסור בוויטמין D

יש צורך בחשיפה מועטה לשמש כדי לייצר את כל הוויטמין D שגופכם זקוק לו. זה גם קל להשיג ויטמין D ממזון ותוספי תזונה.

defotoberg/shutterstock

קרם הגנה יכול לאבד את יעילותו לאורך זמן

כל מסנני הקרינה אמורים לשמור על יעילותם למשך שלוש שנים, אך עדיין כדאי לזרוק קרם הגנה עם תאריך תפוגה שחלף.

JAYANNPO/shutterstock

אסור לאחסן קרם הגנה במקומות חמים

מקומות קרירים ויבשים הם הטובים ביותר לאחסון קרם הגנה לטווח הארוך. זה אולי נוח לשמור קרם הגנה בתא המטען של המכונית, אך החום עלול לגרום להתפרקותו. אם תהיו בשמש כל היום, עטפו את קרם הגנה במגבת ושימו אותו במקום מוצל או קריר.

Oleg Mikhaylov/shutterstock

קרם הגנה לילדים אינו שונה כל כך מקרם הגנה רגיל

אתם עשויים לחשוב שקרם הגנה לילדים איכשהו בטוח יותר, אך ה-FDA אינו מבחין בין השניים או דורש ניסוח שונה. אם אתם פשוט מודאגים מגירוי עור פוטנציאלי, כל קרם לעור רגיש אמור לעבוד.

waterotter/istockphoto

הרחיקו מתינוקות

קרם הגנה אינו מומלץ לתינוקות מתחת לגיל 6 חודשים. במקום זאת, יש להרחיק אותם מאור שמש ישיר, במיוחד בשעות השיא. השתמשו בבגדי מגן כמו כובע וצלייה לעגלה.

Photoroyalty/shutterstock

תרסיס קרם הגנה עלול להיות מסוכן

מסנני קרינה בתרסיס בהחלט נוחים יותר, אולם ההשפעות של שאיפה מקרית עדיין נבדקות. בנוסף, השימוש מסוכן גם בסמוך לאש.

עוד בנושא: הרגלים "בריאים" שעלולים לסכן אתכם

Sheila Fitzgerald/shutterstock

לא צריך לקנות ביוקר

נוסחאות זולות מצליחות, לעתים קרובות, להפתיע בבדיקות מעבדה ולהרוויח מקום של כבוד בקרב מומחים וצרכנים כאחד. אין צורך בקרם הגנה בוטיק.

StockLite/shutterstock

כיסוי פיזי עדיין מגן טוב יותר מכל קרם הגנה

סיבים צפופים וארוגים היטב מציעים הגנה רבה יותר, וכך גם בדים סינתטיים כמו פוליאסטר. צבעים כהים סופגים קרני UV טוב יותר מצבעים בהירים. יש אפילו בגדים מיוחדים להגנה מפני השמש, עם תווית המציינת UPF.