גם מארי קונדו טועה לפעמים
זה לא סוד שמארי קונדו עשתה מהפכה בתחום הסדר והארגון בבית של מיליוני אנשים, אבל עם כל הכבוד לגברת קונדו - יש כמה חסרונות בשיטה שלה. מה ולמה? המשיכו לקרוא.
AzmanL/istockphoto
זה לא סוד שמארי קונדו עשתה מהפכה בתחום הסדר והארגון בבית של מיליוני אנשים, אבל עם כל הכבוד לגברת קונדו - יש כמה חסרונות בשיטה שלה. מה ולמה? המשיכו לקרוא.
שיטת מארי קונדו מסובכת יותר אצלנו מאשר ביפן, שם היא צברה פופולריות לראשונה. הדירה הממוצעת ביפן היא קטנה יותר והחדרים בה הם רב-פונקציונליים. אצלנו, לעומת זאת, לכל חדר יש ייעוד משלו ומארי לא עשתה את ההתאמה הזו.
עוד בנושא: פתרונות אחסון זולים ומומלצים
השיטה של קונדו מבוססת על דת יפנית לפיה לפריטים יש נשמה. זה המקור לרעיון שלה שצריך להודות לכל חפץ לפני שזורקים אותו. אמנם זה נחמד להיות אסירי תודה ולהודות לאובייקטים בחיינו, אבל רבים מאיתנו יסכימו שזה מרגיש מעט מטופש להודות למר וגברת גרב.
קונדו מעודדת אותנו להפוך את הסידור ל"אירוע מיוחד" שנעשה בבת אחת, ובו אנו עוברים על כל חפץ בבית בעזרת הנחיות ספציפיות. זה נהדר לאנשים שיש להם לפחות יום אחד פנוי בשבוע, אבל הורים לילדים צעירים עשויים להתקשות להקדיש את הזמן הזה. קונדו אכן תיקנה חלק מהשיטה לאחר שהפכה בעצמה לאמא, ומאז היא ממליצה להתמודד עם חפצי הילדים בשלבים. ועדיין, כל מי שיש לו ילדים קטנים בבית לא יכול לארגן גם את הדברים שלו בבת אחת.
עוד בנושא: איך ללמד את הילדים לשמור על הסדר לפי מארי קונדו
על פי מארי קונדו, לאחר שתסיימו את "אירוע" הסידור, לא תצטרכו לעשות זאת שוב. זה ממש לא נכון. ואכן, יש צורך בתחזוקה - אמנם לאחר הפעם הראשונה שמירה על הסדר תהיה קלה וברורה יותר, אבל עדיין יש צורך לעשות סדר מאסיבי 3 פעמים בשנה בשביל להיות בשליטה ולדעת בדיוק מה יש לכם בבית ואיפה.
עוד בנושא: שיטות אחסון מזון שיחסכו לכם הרבה כסף
בעוד שבאופן אידיאלי כל מה שאתם שומרים אמור לשמח אתכם בדרך כלשהי, הרעיון גורם לרבים לתהות כיצד משהו כמו שואב אבק או מברשת אסלה יכול לעורר שמחה. במקום להסתמך על ההיבט של "שמחה" עבור כל פריט, נסו לחשוב כך: האם ניתן להשתמש בו כדי לעורר שמחה? בית נקי אכן מעורר שמחה, ושני פריטים אלו עוזרים להשגתו.
עוד בנושא: סימנים לדיכאון סמוי
קונדו מאמינה שברגע שקראתם ספר, הסיכוי שתקראו אותו שוב הוא קלוש ולכן יש לזרוק אותו. אנשים שאוהבים ספרים ממש לא יסכימו איתה. האידיאל הוא איפשהו באמצע - אם ספרים מסויימים משמעותיים בעיניכם, עדיף שתשמרו עליהם. מצד שני, עדיין מומלץ לעבור על מדפי הספרים פעם בשנה ולבדוק אילו מהם אתם מוכנים לזרוק.
קופסאות מלאות בתמונות ישנות הן איסור מוחלט לפי מארי קונדו, שמעודדת אנשים לשמור באלבום מסודר רק את התמונות החזקות ביותר מכל נקודת זמן. אבל היא לא מתחשבת בזה שהרבה אנשים שחיים מחוץ ליפן אוהבים להעביר דברים לדורות הבאים. בנוסף, כל מי שהיה בשבעה יודע שאין דבר כזה יותר מדי תמונות. הפתרון שלנו: אפשר לשמור ולהציג תמונות ועדיין לחסוך מקום באמצעות מסגרת דיגיטלית. דוגמה נוספת: גם אם בגדי התינוקות הישנים כבר לא שימושיים, אבל קשה לכם לזרוק אותם - אפשר לתפור מהם שמיכה. קצת יצירתיות.
קל יותר לאדם יחיד ללא שותפים, בני זוג או ילדים להחליט מה מעורר שמחה בבית. מה שמעורר שמחה אצל אדם אחד, לא בהכרח מעורר אצל אחר - פגם גדול שקונדו לא מתייחסת אליו מספיק. כעיקרון, היא אומרת שכל אחד מבני הבית צריך לדאוג לחפצים שלו, אבל מה אם אמא שומרת את כל יצירות האמנות של הילדים - בעוד אבא חושב שמדובר בעומס מיותר? במקרים רבים, בעיקר של רכוש משותף, צריך יהיה לשבת עם בני הזוג, השותף או הילדים ולדון בנושא.
אחיזה בדברים שאולי יועילו בעתיד היא מלכודת שקונדו מזהירה מפניה - אבל מה לגבי הורים עם יותר מילד אחד? עדיף שהם לא יזרקו בגדי היריון או בגדים שהילד העתיד לבוא ישתמש בהם. ההמלצה הכי טובה היא להקים אזור אחסון מאורגן, עם מדפים וקופסאות שכתוב עליהן מה הן מכילות. זה בסדר שיש דברים שלא מעוררים שמחה ואתם לא מתכוונים להשתמש בהם באופן מיידי - כל עוד אתם מאחסנים אותם בצורה מסודרת וברורה.
עוד בנושא: פריטי אספנות ששווים יותר מהבית שלכם
קונדו מסבירה שתמיד תוכלו למצוא את הניירת הדרושה בצורה דיגיטלית, ולכן עליכם להשליך כמעט כל נייר. שוב, יש הבדל תרבותי: יש כל כך הרבה טפסים, אישורים ותעודות שצריך לשמור עותק מודפס שלהם, בוודאי אם אתם עצמאיים. הפתרון הכי טוב הוא לקבוע יום בשבוע בו עוברים על הניירת כדי שהיה ניתן לזרוק או לתייק אותה. אין מנוס.
עוד בנושא: טיפים לעבודה מהבית